Vlasniku potonule Nautike šest godina zatvora - odmah pritvoren; Sutkinja Blaće: Stid me što sam


NAJNOVIJE

Ivica Mladineo, vlasnik brodarske zadruge 'Zora', proglašen je krivim i osuÄ‘en na šest godina zatvora.

Presuda je u 12.30 sati izrečana na splitskom Županijskom sudu.

OsuÄ‘eni Mladineo, inače brat Vinka Mladinea, bivšeg čelnika Fonda za okoliš i bliskoga suradnika Ive Sanadera, vrlo je mirno primio presudu, iako je odmah otpremljen u zatvor na Bilicama .

- Stid me je što sam dio pravosudnog sustava koji 11 godina nije donio presudu u ovom predmetu – kazala je na koncu sutkinja Katija Blaće.


RANIJE

Završeno je suÄ‘enje Ivici Mladineu (66), direktoru brodarske zadruge “Zora”, za havariju broda “Nautika 64” u kojoj su poginula četiri pomorca, te je za petak zakazana objava presude na Županijskom sudu u Splitu. Jedanaest godina od strašne tragedije, sutkinja Katija Blaće, koja je posljednja u nizu sudaca zaduženih za predmet, provela je i okončala glavnu raspravu.

“Nautika 64” isplovila je 4. siječnja 2001. godine iz Splita prema Anconi nakrcana kamenim blokovima teškima ukupno 165 tona te se potopila sutradan 35 nautičkih milja od obale Ancone.

Površnost nadležnih

U stravičnoj nesreći koja se dogodila u ranim jutarnjim satima poginuli su zapovjednik broda, kapetan Petar Jašić (63), kormilar Duško Vuković (27), upravitelj stroja Siniša Madunić (40) i mornar Marko Mijatović. Od pet članova posade jedini se spasio Geni Vuković. Dokazni postupak je u samom startu osakaćen jer je brod potonuo prigodom pokušaja tegljenja u Hrvatsku, tako da nikada na njemu nije obavljen očevid i pregled trupa koji bi dao odgovore na mnoga bitna pitanja.

MeÄ‘utim, brojni svjedoci upozorili su na površnost nadležnih institucija koje su dugo godina zatvarale oči na snižavanje kriterija sigurnosti plovidbe u svrhu zarade. Nakon havarije “Nautike 64” došlo je do izmjene Pravilnika te su sada djelatnici Lučke kapetanije dužni pregledati brod i prigodom prijevoza kamenih blokova, koji tek sada spadaju u opasan teret. TakoÄ‘er se izmijenilo tumačenje Pravilnika o granicama plovidbe te su Palagruža i otočići pred Italijom izrjekom isključeni kao kopno na kojem se može naći zaklon.

Tužiteljstvo smatra i kako vlasnik broda ne može nikako kazati kako nije znao kojom rutom plovi njegov brod kada je po količini utrošene nafte očito je li se išlo dužim putem uz obalu preko Trsta ili direktno preko Palagruže.

KATARINA MARIĆ BANJE

Zastara izbrisala dio optužnice

U listopadu 2004. godine podignuta je optužnica koja je postala pravomoćna dvije godine kasnije. Krivotvorenje isprava. Osim za odgovornost za havariju, Ivica Mladineo se teretio i za krivotvorenje isprava jer je 1996. godine pribavio svjedodžbe potrebne za sigurnu plovidbu koje nije izdao Hrvatski registar brodova, ali je to kazneno djelo palo u zastaru. suđenje. Glavna rasprava započeta je u veljači 2008. godine, ali je u međuvremenu spis dodijeljen drugom sucu te je sve krenulo ispočetka. Zatim predmet dobiva treći sudac koji je doveo slučaj do kraja. preživjeli. Na suđenju je svjedočio i Geni Vuković, jedini preživjeli, koji je plivao sat i pol u hladnome moru te se domogao plinske platforme i pozvao pomoć.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019