Gradit će se 6 kilometara dugačak tunel kroz BiH prema Dubrovniku?


Ministri prometa Hrvatske i BiH Siniša Hajdaš Dončić i Damir Hadžić u četvrtak će se sastati u Zagrebu te i službeno otvoriti temu gradnje cestovnog koridora kojim bi se preko Neuma sjever Hrvatske prometno povezao s krajnjim jugom, odnosno dubrovačkim područjem, piše Jutarnji list.

Nakon što je hrvatska Vlada odgodila gradnju mosta Pelješac i rekonstrukciju ceste preko Pelješca, krenulo se u realizaciju planova gradnje cestovnog koridora preko Bosne i Hercegovine.

Zasad nitko od nadležnh u Hrvatskoj ne želi govoriti o tome što će Hrvatska predložiti. Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskim cestama je napravljen prijedlog cestovnog rješenja koji će ministar Hajdaš Dončić predložiti svom BiH kolegi. Navodno se predlaže gradnja tunela koji bi počinjao i završavao u Hrvatskoj bez mogućnosti izlaska na teritorij BiH. Riječ je o tunelu s dvije cijevi koji bio dugačak oko šest kilometara.

Kružni tok kod Neuma

Prijedlog Bosne i Hercegovine prošlog mjeseca iznio je pomoćnik tamošnjeg ministra prometa Izet Bajrambašić rekavši da BiH predlaže gradnju zatvorenog koridora kroz područje Neuma. Koridor bi bio dugačak oko šest kilometara i protezao bi se izmeÄ‘u granica dviju država. Prema tom prijedlogu, osam kilometara od Neuma bio bi napravljen veliki kružni tok. Jedan krak kružnog toka išao bi prema BiH, a drugi prema Dubrovniku. Koridorom prema Dubrovniku putovalo bi se bez zaustavljanja i bio bi potpuno zatvoren i pokriven videonadzorom.

Isti kružni tok bio bi sagrađen i nakon izlaska iz BiH.

Odobrenje EU

Prema prijedlogu BiH, zatvoreni koridor bio bi dan Hrvatskoj na koncesiju koja bi njime upravljala.

Dogovor Hrvatske i BiH trebat će odobriti i Europska komisija jer će nakon ulaska u schengenski sustav nadzora granice Hrvatska biti vanjska granica EU. U slučaju realizacije prijedloga, schengenska granica Unije bila bi prekinuta kod Neuma i ponovno bi se uspostavljala oko šest kilometara dalje.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019