EKOLOŠKA KATASTROFA Ribe u Meksičkom zaljevu STRAVIČNO MUTIRALE nakon izlijevanja nafte: Škampi


Posljedice izlijevanja nafte iz bušotine British Petroleuma 2010 . za floru i faunu u Meksičkom zaljevu veće su nego što se strahovalo. Al Jazeera javlja o alarmantnom broju deformacija pronaÄ‘enih kod raznih morskih životinja, a lokalni ribari objašnjavaju da se nikada dosad nisu susreli s tako strašnim mutacijama i u tako velikom broju.

Mnogi škampi naÄ‘eni su s tumorima na glavi ili bez oklopa na glavi i oko škrgi, pa i bez očiju, a jedne od najstrašnije deformiranih su majke škampovi na kojima su ostala spojena tijela potomaka.

Kod riba se radilo o slučajevima bez očiju ili uopće bez očnih duplji, ribama bez pokrivala preko škrgi, a najčešÄ‡i slučajevi bile su ribe s otvorenim ranama, čirevima ili s velikim rozim izraslinama na glavi ili škrgama.

Mnogi rakovi pronaÄ‘eni su bez barem jedne noge ili s rupama u oklopu, kao i u oklopima bez šiljaka ili u deformiranim oklopima čiji oblik ili veličina ne odgovaraju rakovom tijelu.

Disperzanti korišteni za ÄišÄ‡enje naftne mrlje jednako su štetni, što se i znalo, a zajedno s naftom te su kemikalije očito drastično izmijenile genom morskih bića,javlja Al Jazeera .

Podaci govore u prilog toj činjenici, s obzirom da je prije izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu svega 0.001 posto riba imalo rane ili čireve, dok je takvih danas 20 posto, s time da se taj postotak penje i na 50 posto u pojedinim dijelovima zaljeva.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019