EKOLOŠKA KATASTROFA Ribe u Meksičkom zaljevu STRAVIČNO MUTIRALE nakon izlijevanja nafte: Škampi


Posljedice izlijevanja nafte iz bušotine British Petroleuma 2010 . za floru i faunu u Meksičkom zaljevu veće su nego što se strahovalo. Al Jazeera javlja o alarmantnom broju deformacija pronaÄ‘enih kod raznih morskih životinja, a lokalni ribari objašnjavaju da se nikada dosad nisu susreli s tako strašnim mutacijama i u tako velikom broju.

Mnogi škampi naÄ‘eni su s tumorima na glavi ili bez oklopa na glavi i oko škrgi, pa i bez očiju, a jedne od najstrašnije deformiranih su majke škampovi na kojima su ostala spojena tijela potomaka.

Kod riba se radilo o slučajevima bez očiju ili uopće bez očnih duplji, ribama bez pokrivala preko škrgi, a najčešÄ‡i slučajevi bile su ribe s otvorenim ranama, čirevima ili s velikim rozim izraslinama na glavi ili škrgama.

Mnogi rakovi pronaÄ‘eni su bez barem jedne noge ili s rupama u oklopu, kao i u oklopima bez šiljaka ili u deformiranim oklopima čiji oblik ili veličina ne odgovaraju rakovom tijelu.

Disperzanti korišteni za ÄišÄ‡enje naftne mrlje jednako su štetni, što se i znalo, a zajedno s naftom te su kemikalije očito drastično izmijenile genom morskih bića,javlja Al Jazeera .

Podaci govore u prilog toj činjenici, s obzirom da je prije izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu svega 0.001 posto riba imalo rane ili čireve, dok je takvih danas 20 posto, s time da se taj postotak penje i na 50 posto u pojedinim dijelovima zaljeva.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019