Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka


Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a proteklih godina i ultrazvukom i folijom. Šveđani su pak za čišćenje trupa konstruirali stroj s četkama kao u automatskim praonicama automobila. Na prezentaciji toga korisnog plutajećeg mehanizma bila je i ekipa Otvorenog mora kako bi se uvjerila može li takav stroj moći funkcionirati i u Jadranu gdje turizam traži još veću razinu ekološke osviještenosti.

NOVI BROJ OTVORENOG MORA NA SVIM KIOSCIMA

Tema o dostupnosti mobitelskog signala se čini kao povratak u prošlost, no plovidba otvorenim morima gdje nema odašiljača zahtijeva i posebne uređaje poput satelitskog telefona. Osim visoke cijene razgovora, manje je poznato da svaki pametni mobitel , uz nabavku odgovarajućeg adaptera.telefonmože postati satelitski 
Za sve poklonike novitete u nautičkoj industriji donosimo iscrpne izvještaje sa sajmova u Cannesu i Genovi gdje je predstavljen niz ljepotica na koje su oko bacili i mnogi domaći moreplovci.

 I među izlagačima je bilo hrvatskih predstavnika sa zanimljivim pogledima na budućnost naše brodograđevne industrije. Sve ljubitelje sajmova u Otvorenom moru čeka gratis ulaznica za Biograd Boat Show.

Što zapravo radi broker u osiguranju pojašnjava naš sudski vještak Damir Višić, a ribolovni stručnjak dr. Alen Soldo odgovara na upit čitatelja koji je izvadio neobično trakasto biće - crva vrpčara. Šime Duvančić, pak, otkriva savjete za uspješan lov šaraga i ušata brumavanjem u morsku pjenu, te kako najbolje mamčiti raka i lignju u panulavanju i vertical jiggingu.Uz test hrvatskog glisera Blue Way 20 Convertible Cruiser, isprobali smo i njemačku jedrilicu Hanse 458, pogodnu za čarter i privatne potrebeU novom broju pročitajte i kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Renata BaretićaEde Šegvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)
Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019