Luka Zadar kreće u veliki investicijski ciklus


Tvrtka Luka Zadar oglasila je Glavnu skupštinu za 30. kolovoza na kojoj će se potvrditi dokapitalizacija te tvrtke.

Dokapitalizacija je provedena nakon odluke prošlogodišnje skupštine te je SKDD 10. srpnja u svom informacijskom sustavu proveo upis povećanja temeljnog kapitala.
Temeljni kapital je povećan s 21.2 milijuna za 44.5 milijuna kuna, na iznos od 65 711 800 kuna te je tako Luxury Real Estate postao vlasnikom 75,02 posto udjela u Luci Zadar.

U novi Nadzorni odbor ulaze Kinezi i to Wai Leung Wong, Yuehua Qi, Jinagxiong Hu i Yongdong Wu.U NO ulaze i Tihomir Vorih iz Zagreba te Slavko Matošić kao predstavnik radnika.

Predsjednik NO-a bit će Mario Rendulić iz Zagreba i to na mandat od četiri godine. Rendulić je predsjednik Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) i zaslužan je za prve kineske investicije u Hrvatskoj – u Krapinskim Toplicama, te sada u Zadru.

Nakon skupštine slijedi realizacija odavno najavljenih investicija. Prva je na redu lučka dizalica koja je već naručena i čija se isporuka očekuje uskoro.

Investicije će ići u četiri glavna smjera:
– uređenje postojećeg koncesijskog područja s primjenom sigurnosne zaštite. Ovdje, kako nam kaže direktor Luke Zadar Nikola Dragičević, očekuju podršku Lučke uprave Zadar da pomogne rješavanju infrastrukturne opremljenosti
– ulaganje u opremu sukladno koncesijskim ugovorom – ovdje spada već spomenuta dizalica uz ulaganje od dodatnih 100 milijuna kuna
– nastavak započete izgradnje i uređenje poslovne zgrade ukupne površine 8.000 četvornih metara na vlastitom zemljištu površine 60 tisuća četvornih metara, uz jadransku cestu s pratećim sadržajima
– izgradnja višenamjenskog kontejnerskog terminala, a što je ujedno i jedan od najvažnijih razloga interesa kineskog strateškog partnera; terminal će moći primati brodove dužine preko 200 metara, a što sadašnje stanje obale ne dozvoljava

Očekuje se da će se na Luku Zadar u idućim godinama prebaciti dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija koji je sada u Luci Koper te bi kineska roba preko Zadra brže stizala do europskih odredišta.
Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar kao dio važnog kineskog projekta “Jedan pojas, jedan put”, pa je i ulazak kineskog kapitala u vlasničku strukturu zadarske luke itekako logičan potez.

Recent Nautical News Entries

Omiš dobiva svoju “Zapadnu obalu”

Grad Omiš bi u ljeto 2021. godine trebao dobiti prvu gradsku luku.

September.19.2018

Luka Zadar kreće u veliki investicijski ciklus

Tvrtka Luka Zadar oglasila je Glavnu skupštinu za 30. kolovoza na kojoj će se potvrditi dokapitalizacija te tvrtke.

August.27.2018

U Šibenik stigla još jedna ljepotica

"Sagitta alba" je ponovno stigla u Šibenik.

August.24.2018

Pomorska nesreća u Pelješkom kanalu

Jučer se oko 11 sati desila pomorska nesreća u Pelješkom kanalu.

August.23.2018

Superjahta "GO" stigla u Dubrovnik

Superjahta "Go" je krenula na svoje prvo puto

August.20.2018