Pomorska nesreća u Pelješkom kanalu


Jučer se oko 11 sati desila pomorska nesreća u Pelješkom kanalu.


Austrijska jahta je udarila u motorni brod Roko, koji je srećom bio bez putnika.
Od siline udarca brod se prepolovio i potonuo, a kapetan je lakše ozlijeđen.

Vlasnik potopljenog broda, Vlado Ilišković je rekao kako je jahtu vozio austrijski državljanin i to velikom brzinom pa je silina udarca bila poprilično jaka. Radi se o motornom brodu Roko, dug je 8 i pol metara i može primiti do 30 ljudi, potreban je silovit udarac da se takav brod prepolovi.

Roko je motorna brodica koja prevozi putnike od Perne do Korčule, i obrnuto. Oko 11 sati brodica je krenula iz Perne za Korčulu, na svu sreću bez putnika. Neki očevici s drugih plovila koji su se našli u blizini u trenutnu nesreće, spominju i mogućnost da je austrijski državljanin uključio autopilot, ali svi navode kako je jahta vozila neprilagođenom, prevelikom brzinom. Kapetan Roka je u šoku preveden u Orebić, zadobio je udarac u glavu, no bez težih posljedica.

"Nismo dobili još nikakav službeni izvještaj od nadležnih institucija iz Korčule, pa ne mogu pričati o detaljima. Mogu reći kako ovakve nesreće nisu česte, a kad se dogode imaju kobne posljedice za putnike, srećom, to jutros nije bio slučaj. Na moru vrijede gotovo ista pravila kao i na cesti, očevidom će se utvrditi tko je kome oduzeo prednost, je li netko od sudionika promijenio smjer u zadnji tren, i slično. Centar za praćenje pomorskog prometa u Splitu može detaljno dostaviti kretanja u tom dijelu Pelješkog kanala za vrijeme nesreće, sukladno tome može se tražiti odšteta" – zaključio je David Radas, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, viši stručni savjetnik u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).Recent Nautical News Entries

Omiš dobiva svoju “Zapadnu obalu”

Grad Omiš bi u ljeto 2021. godine trebao dobiti prvu gradsku luku.

September.19.2018

Luka Zadar kreće u veliki investicijski ciklus

Tvrtka Luka Zadar oglasila je Glavnu skupštinu za 30. kolovoza na kojoj će se potvrditi dokapitalizacija te tvrtke.

August.27.2018

U Šibenik stigla još jedna ljepotica

"Sagitta alba" je ponovno stigla u Šibenik.

August.24.2018

Pomorska nesreća u Pelješkom kanalu

Jučer se oko 11 sati desila pomorska nesreća u Pelješkom kanalu.

August.23.2018

Superjahta "GO" stigla u Dubrovnik

Superjahta "Go" je krenula na svoje prvo puto

August.20.2018