Kome koncesija na plaži uvale Sumratin na Lapadu?


Na idućoj sjednici Županijske skupštine 3. ožujka, najavljeno je, na red će doći odluka o namjeri davanja koncesije na plaži uvale Sumratin na Lapadu. Županijskim vijećnicima upućena je na odluku koncesija za gospodarsko korištenje te plaže, ukupne površine čak 26.128 četvorih metara, te 7872 četvorna metra akvatorija, a sve nakon što je sredinom prosinca prošle godine Dubrovačko-neretvanska županija dobila lokacijsku dozvolu za taj prostor. 

Prije točno dvije godine proveden je i natječaj za arhitektonsko-urbanističko ureÄ‘enje čitavog kompleksa u skladu sa zahtjevom cjelogodišnjeg korištenja, čije su rezultate pozitivno ocijenili i struka i sami Dubrovčani.

U koncesiju će se dati više koncesijskih područja na toj plaži, a na temelju lokacijske dozvole predviÄ‘eno je i da se zahvati u prostoru obavljaju u više faza.

 

Prvi korak

– U koncesiju dajemo gornji dio gdje postoji sadašnji koncesionar i donji dio same plaže, a samo je dio nadgraÄ‘a iznad postojećih garaža zasad ostavljen bez koncesioniranja, dok se ne obave radovi u donjem dijelu – navodi županijski pročelnik za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić.

– Ovo je prvi korak i administrativna odluka Županije da objavi natječaj, a onda ćemo vidjeti, indicije govore da će zainteresiranih biti – govori Kristić.

Nema sumnje da će zbog atraktivnosti prostora ove plaže, koja je jedna od prvih kupališta u Dubrovniku, ovo biti posao oko kojeg će se pojaviti više velikih igrača jer u neposrednoj su blizini i hotel “Park” grupacije “Marinelli”, te hotel “Kompas” grupe ALH, a tu su državni “Hoteli Maestral” koji i sami traže kupca. Osim njih, i niz manjih hotela na Lapadu računa na ovo kupalište za svoje goste, no gradnja i ureÄ‘enje ovoga velikog plažnog kompleksa traži velika ulaganja.

– Riječ je ipak o zahtjevnoj investiciji gdje ne može svatko konkurirati, a računamo da ćemo dobiti kvalitetnog koncesionara ili koncesionare. Ukupan zahvat za cijelo područje inicijalno vrijedi oko šest milijuna eura, to je procjena investicije na temelju idejnog rješenja i lokacijske dozvole. Naša je namjera i bila da uredimo prostorkako struka i lokalni dionici kažu zbog čega se i išlo na arhitektonsko-urbanistički natječaj – navodi Kristić. 

Sukladno natječaju, rok koncesije je 20, odnosno 15 godina, a samo za prvo i najskuplje koncesijsko područje od 15.297 “kvadrata”, u kojem su planirana tri ugostiteljska objekta, predviÄ‘ena je početna godišnja naknada od 890.000 kuna plus najmanje tri posto prihoda od obavljanja djelatnosti, dok su sljedeća područja manja i, prema početnim cijenama, znatno jeftinija

Za cjelokupan prostor plaže Sumratin koji se ovim natječajem daje u koncesiju, Županija će za početnu cijenu oglasiti ukupno 1,34 milijuna kuna, a od ponuditelja se traži i još najmanje tri posto od prihoda poslovanja.

 

Kaskadni sadržaji

Svaka gradnja mora biti u svemu prema idejno-arhitektonskom projektu ureÄ‘enja, a kako su predvidjeli arhitekti Sonja Tadej, Marija Grković i Zvonimir Pavković. Oni su, podsjetimo, na plaži planirali kaskadno postavljene obiteljske, rekreacijske i lounge sadržaje. Postojeći park trebao bi ostati kakav jest, a plaža bi se trebala proširiti, dok bi se uz novi pomični ponton na betonskoj podlozi gradio bazen za Divlju ligu. 

Za ovu sezonu u Uvali Lapad se sigurno neće ništa graditi, čak i ako se koncesionar izabere na ovom natječaju i prije ljeta. Očekuje se da će plaža ostati tijekom ljeta u upotrebi jer joj gravitira velik broj turista, kupača i šetača. U Županiji očekuju i da će novi koncesionar, bude li izabran, tijekom ljeta ishoditi potvrdu glavnog projekta kako bi na jesen krenuo u izgradnju.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019