Hajdaš Dončić: EBRD ulazi u ACI


Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je da EBRD ulazi u vlasničku strukturu ACI-a.
- Time će ACI dobiti 100 milijuna eura svježeg kapitala što je svakako važno u investicijskom smislu, poručio je ministar s EBRD-ove londonske konferencije.

Ova informacija svakako predstavlja preokret u kontekstu planova države kao većinskog vlasnika ACI-ja. Ranije se, naime, spekuliralo da država ne bi željela EBRD kao partnera jer banka radi s turskom Dogus grupom, koja je već uložila u marine u Hrvatskoj, ali i došla do vlasništva u ACI-ju od oko šest posto. Postoji, naime, bojazan da EBRD ne proda svoj udjel Dogusu, a država nikako ne želi da veći udjel u ACI-ju preuzme konkurencija.

Prema investicijskom planu, u ACI bi trebalo uložiti oko 220 do 250 milijuna eura kroz novi kapital, a vrijednost kompanije tek treba procijeniti. Poznato je kako su interes za dokapitalizaciju ACI-ja pokazali i mirovinski fondovi.

Prihodi ACI-ja gotovo 80 posto iz osnova usluge vezivanja brodova, što je otprilike 30 posto više u odnosu na neke svjetske ili europske trendove.

Kako analize pokazuju da postoji potreba za još 5.000 do 10.000 vezova na Jadranu (ACI sada ima na raspolaganju oko 6.000 vezova od čega je oko 3.500 stalnih godišnjih priveza) novim Nacrtom strategije razvoja hrvatskog turizma se predviÄ‘a povećanje ACI-jevog kapaciteta za još pet tisuća vezova, vrijednih oko 200 milijuna eura.

 

acimarinatrogir


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019