Hrvatska carina bogatija za 4 nova broda


Novi brod hrvatske carine za mnoge je nautičare iznenaÄ‘enje, čak i one koji su poput ovih ribara svakodnevno na moru. Zaista prvi puta i to me iznenadilo! Rekoh što oni hoće', pitao se ribar Zoran Kostić. 'Znači došlo je i to? Nisam očekivao carinu na moru ali to valjda treba tako biti. Nova pravila, sve novo', kaže ribar Igor Perišić.
ÄŒetiri carinska plovila kontroliraju more od Dubrovnika do Istre. Glavni im je zadatak borba protiv krijumčarenja. 'Imamo pravo zaustaviti, pratiti, presresti i pretražiti svako vozilo, svako prometno sredstvo pa tako i plovilo', pojašnjava voditelj Mobilne jedinice Rijeka Boris Barbalić.
Na Josipovoj jedrilici provjerili su gorivo, da slučajno ne koristi lož ulje ili plavu naftu. 'Treba se kontrolirati, treba poštivati propise i pravila igre. Život ide tako u tom smjeru a EU je pred vratima i mora se raditi ono što oni kažu', kaže jedriličar Josip Travica.
A Europska unija većim je dijelom i financirala nabavu plovila koja krstare Jadranom baš kao i prve nautičarske laste. 'Baš ono što nam treba sad, prije proljeća. Ma super', kaže Martin Blatnik, nautičar iz Slovenije.'Uživamo! Došli smo jedrilicu oprati od ovih snjegova, od nevremena šta je bilo i naš je sad svaki vikend', kaže Jadranka Travica iz Rijeke.
Uigrana posada svakodnevno patrolira Kvarnerom. 'Više prekršitelja je tijekom ljetnog razdoblja a u ova zimska vremena su uglavnom ribari koji poštivaju carinske propise i zakone', kaže carinik Dubravko Rukavina. S lijepim vremenom dolazi i više posla za carinike Mobilne jedinice i to ne samo na moru.

Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019