Hrvatska carina bogatija za 4 nova broda


Novi brod hrvatske carine za mnoge je nautičare iznenaÄ‘enje, čak i one koji su poput ovih ribara svakodnevno na moru. Zaista prvi puta i to me iznenadilo! Rekoh što oni hoće', pitao se ribar Zoran Kostić. 'Znači došlo je i to? Nisam očekivao carinu na moru ali to valjda treba tako biti. Nova pravila, sve novo', kaže ribar Igor Perišić.
ÄŒetiri carinska plovila kontroliraju more od Dubrovnika do Istre. Glavni im je zadatak borba protiv krijumčarenja. 'Imamo pravo zaustaviti, pratiti, presresti i pretražiti svako vozilo, svako prometno sredstvo pa tako i plovilo', pojašnjava voditelj Mobilne jedinice Rijeka Boris Barbalić.
Na Josipovoj jedrilici provjerili su gorivo, da slučajno ne koristi lož ulje ili plavu naftu. 'Treba se kontrolirati, treba poštivati propise i pravila igre. Život ide tako u tom smjeru a EU je pred vratima i mora se raditi ono što oni kažu', kaže jedriličar Josip Travica.
A Europska unija većim je dijelom i financirala nabavu plovila koja krstare Jadranom baš kao i prve nautičarske laste. 'Baš ono što nam treba sad, prije proljeća. Ma super', kaže Martin Blatnik, nautičar iz Slovenije.'Uživamo! Došli smo jedrilicu oprati od ovih snjegova, od nevremena šta je bilo i naš je sad svaki vikend', kaže Jadranka Travica iz Rijeke.
Uigrana posada svakodnevno patrolira Kvarnerom. 'Više prekršitelja je tijekom ljetnog razdoblja a u ova zimska vremena su uglavnom ribari koji poštivaju carinske propise i zakone', kaže carinik Dubravko Rukavina. S lijepim vremenom dolazi i više posla za carinike Mobilne jedinice i to ne samo na moru.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019