Zimski obruč u Dalmaciji: Pred nama burna srijeda i još hladniji četvrtak


 Nakon nestabilnog i kišnog utorka, pred nama su u Dalmaciji dva sunčana, ali hladna i burna dana. Slabog snijega još može biti ponajprije u Lici i unutrašnjosti Dalmacije.

Srijeda donosi brzo proljepšanje, u kojoj nas očekuje pretežno vedro vrijeme, dok će samo tijekom jutra još biti promjenjive naoblake na jugu Dalmacije.

Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, mjestimično s olujnim udarima. Jutro i večer će biti hladniji, minimalne temperature u zaobalju od -3 do 1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 7°C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 5 do 10°C.

ÄŒetvrtak posvuda donosi vedro, ali još za hladnije vrijeme. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još ujutro s olujnim udarima. Bura će biti u značajnom slabljenju u drugom dijelu dana. Bit će hladno. Minimalne temperature u zaobalju ponegdje će biti i do -5°C, uz obalu oko 0°C. Najviše dnevne temperature većinom od 4 do 9°C.

Inače, ovaj je hladni val posljedica utjecaja Sibirske anticiklone koja zimi uzrokuje premještanje hladnog kontinentalnog zraka (u europskom dijelu Rusije počela je prava zima) prema jugu Europe i obično donosi pravu zimsku hladnoću.

Od srijede upravo ta anticiklona počinje širiti svoj utjecaj i prema Sredozemlju, dakle i prema našim krajevima. Iako postoje naznake, da bi prema kraju siječnja u južnom Sredozemlju istovremeno jačala ciklonalna aktivnost, zasad je - objašnjavaju iz udruge Crometeo – "prerano prognozirati hoće li takav razvoj do kraja siječnja i početkom veljače dovesti i do snježnih oborina i u našim krajevima".


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019