Zimski obruč u Dalmaciji: Pred nama burna srijeda i još hladniji četvrtak


 Nakon nestabilnog i kišnog utorka, pred nama su u Dalmaciji dva sunčana, ali hladna i burna dana. Slabog snijega još može biti ponajprije u Lici i unutrašnjosti Dalmacije.

Srijeda donosi brzo proljepšanje, u kojoj nas očekuje pretežno vedro vrijeme, dok će samo tijekom jutra još biti promjenjive naoblake na jugu Dalmacije.

Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, mjestimično s olujnim udarima. Jutro i večer će biti hladniji, minimalne temperature u zaobalju od -3 do 1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 7°C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 5 do 10°C.

ÄŒetvrtak posvuda donosi vedro, ali još za hladnije vrijeme. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još ujutro s olujnim udarima. Bura će biti u značajnom slabljenju u drugom dijelu dana. Bit će hladno. Minimalne temperature u zaobalju ponegdje će biti i do -5°C, uz obalu oko 0°C. Najviše dnevne temperature većinom od 4 do 9°C.

Inače, ovaj je hladni val posljedica utjecaja Sibirske anticiklone koja zimi uzrokuje premještanje hladnog kontinentalnog zraka (u europskom dijelu Rusije počela je prava zima) prema jugu Europe i obično donosi pravu zimsku hladnoću.

Od srijede upravo ta anticiklona počinje širiti svoj utjecaj i prema Sredozemlju, dakle i prema našim krajevima. Iako postoje naznake, da bi prema kraju siječnja u južnom Sredozemlju istovremeno jačala ciklonalna aktivnost, zasad je - objašnjavaju iz udruge Crometeo – "prerano prognozirati hoće li takav razvoj do kraja siječnja i početkom veljače dovesti i do snježnih oborina i u našim krajevima".


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019